Preview

Sports medicine: research and practice

Advanced search

Food and water-drinking regime in endurance sports

https://doi.org/ 10.17238 / ISSN2223-2524.2018.2.37

Abstract

Modern nutrition for athletes is based on the principles of rational nutrition and the peculiarities of muscle activity during the training process. This work demonstrates the review of the processes occurring during participation in endurance sports and its features. According to the modern classification used by domestic and foreign authors, the article provides a list of endurance types of sport with its characteristics. Endurance sports have repeatable phases of movements and hemodynamic component, which is characterized by the activity of the muscles of the cardiovascular and respiratory systems. Energy supply of muscle activity of endurance sports is mainly provided by aerobic glycolysis and glycogenolysis, as well as beta-oxidation of fats. There is a report of the influence of nutrients on the recovery of working capacity of athletes in endurance sports. The issues of food distribution during the day are affected, depending on the training and competitive process. Specific features of the formation of diets and drinking regime for highly skilled athletes involved in endurance sports are formulated.

About the Authors

N. N. Denisova
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


A. V. Pogozheva
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


E. E. Keshabyants
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


V. S. Baeva
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


References

1. Воробьева В.М., Шатнюк Л.Н., Воробьева И.С., Михеева Г.А., Муравьева Н.Н., Зорина Е.Е., Никитюк Д.Б. Роль факторов питания при интенсивных физических нагрузках спортсменов // Вопросы питания. 2015. Т.80, №1. С. 70-7.

2. Брук Т.М., Стрелычева К.А., Осипова Н.В., Косорыгина К.Ю., Титкова Н.Д. Комплексный подход в оценке функционального состояния высококвалифицированных спортсменов циклических видов спорта в подготовительный период // Спортивная медицина: наука и практика. 2017. Т.7, №1. С. 24-8.

3. Солодков А.С. Особенности утомления и восстановления спортсменов // Ученые записки университета им. П.Ф. Лесгафта. 2013. №6. С. 130-43.

4. Mitchell JH, Raven PB. Cardiovascular adaptation to physical activity. In Bouchard C, Shephard RJ, Stephens T // Physical Activity, Fitness, and Health: International Proceedings and Consensus Statement. Champaign, IL, Human Kinetics, 1994. P. 286-301.

5. Zeppilli P. Manuale di Medicina Dello Sport. Editore: CESI, 2015. 271 p.

6. Волков Н.И., Олейников В.И. Биоэнергетика спорта. М.: Советский спорт, 2015. 160 с.

7. Олейник С.А. Спортивная фармакология и диетология. М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2008. 256 с.

8. Заборова В.А. Энергообеспечение и питание в спорте. М.: Физическая культура. 2011. 107 с.

9. Михайлов С.С. Спортивная биохимия. М.: Советский спорт, 2010. 348 с.

10. Арансон М.В. Питание для спортсменов. М.: Физкультура и спорт, 2015. 215 с.

11. Борисова О.О. Питание спортсменов. М.: Советский спорт, 2007. 152 с.

12. Da Ponte A, Giovanelli N, Antonutto G, Nigris D, Curcio F, Cortese P, Lazzer S. Changes in cardiac and muscle biomarkers following an uphill-only marathon // Res Sports Med. 2017. №23. P. 1-12.

13. Литвин Ф.Б., Брук Т.М., Клочкова С.В., Калоша А.И., Никитюк Д.Б. Использование специализированного пищевого продукта на основе ферментированной молочной сыворотки для повышения адаптационного потенциала спортсменов (лыжников-гонщиков) // Вопросы питания. 2017. Т.86, №6. С. 98-108. DOI: 10.24411 / 0042-8833-2018-10012.

14. Тутельян В.А., Гаппаров М.М., Батурин А.К. Никитюк Д.Б., Орджоникидзе З.Г., Поздняков А.Л. О роли индивидуализации питания в спорте высших достижений // Вопросы питания. 2011. Т.80, №5. С. 78-82.

15. Кулиненков О.С. Фармакология спорта. М.: Советский спорт, 2015. 192 с.

16. Jeukendrup A. Sport nutrition: an introduction to energy production and performance. Illinois: Human Kinetics, 2010. 475 p.

17. Розенблюм К.А. Питание спортсменов (пер. с англ.). Киев: Олимпийская литература, 2005. 534 с.

18. Pelly FE, Burkhart SJ, Dunn P. Factors influencing food choice of athletes at international competition events // Appetite. 2017. №121. P. 173-8.

19. Лидов П.И., Поляев Б.А. Анализ системы питания спортсменов сборных команд, существующей в Российской Федерации // Вопросы питания. 2014. Т.83, №3. С. 126-8.

20. Laurenson DM, Dube DJ. Effects of carbohydrate and protein supplementation during resistance exercise on respiratory exchange ratio, blood glucose, and performance // J Clin Transl Endocrinol. 2014. Vol.2, №l. P. l-5.

21. Могильный М.П., Тутельян B.A. Особенности организации питания спортсменов // Вопросы питания. 2015. Т.84, №3. С. 42-7.

22. Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of Canada, and the American college of sports medicine: nutrition and athletic performance // J. Acad. Nutr. Diet. 2016. Vol.116, №3. P. 501-28. DOI: 10.1016 / j.jand.2015.12.006.

23. Burke L, Deakin V. Clinical Sports Nutrition. Sydney; New York; Toronto: McGraw-Hill, 2006. 822 p.

24. Лавриненко С.В., Выборная К.В., Кобелькова И.В., Соколов А.И.,Жукова Л.А., Клочкова С.В. Использование специализированных продуктов для питания спортсменов в подготовительном периоде спортивного цикла // Вопросы питания. 2017. Т.86, №4. С. 99-103.

25. Парастаев С.А., Поляев Б.А., Лобов А.Н., Плотников В.П., Лайшева О.А. Углеводно-электролитные растворы в спорте: обзор некоторых современных тенденций // Вопросы детской диетологии. 2016. Т.14, №6. С. 48-53.

26. Hosseinzadeh J, Maghsoudi Z, Abbasi B, Daneshvar P, Hojjati A, Ghiasvand R. Evaluation of Dietary Intakes, Body Composition, and Cardiometabolic Parameters in Adolescent Team Sports Elite Athletes: A Cross-sectional Study // Adv Biomed Res. 2017. №6. P. 107.

27. Dietary reference values for nutrients: Summary report. EFSA supporting publication. 2017:e15121. 92 p. DOI: 10.2903 / sp.efsa.2017.e15121.

28. Мирошников А.Б., Тарасов А.В. Гидратация во время физической активности // Терапевт. 2016. №5. С. 25-7.

29. Курашвили В.А. Проблема гидратации у элитных спортсменов // Спортивная медицина: наука и практика. 2015. №1. С. 14-21.

30. Lemon PWR. Effects of Exercise on Protein Metabolism // Nutritionin Sport. Blackwell Science Ltd. 2000. P 151-2.

31. Desbrow B, Jansen S, Barrett A, Leveritt MD, Irwin C. Comparing the rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate-electrolyte beverage // Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2014. Vol.39, №12. P 1366-72. DOI: 10.1139 / apnm20140174.

32. Коденцова В.М., Вржесинская О.А. Витамины как обязательный компонент сбалансированного питания спортсменов // Лечебная физкультура и спортивная медицина. 2013. №4. С. 4-10.

33. Munoz D, Barrientos G, Alves J, Grijota FJ, Robles MC, Maynar M. Oxidative stress, lipid peroxidation indexes and antioxidant vitamins in long and middle distance athletes during a sport season // J Sports Med Phys Fitness. 2017. P 24.

34. Sellami М, Slimeni О, Pokrywka А, Kuvacic G, Hayes L, Milic М, Padulo J. Herbal medicine for sports: a review // Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2018. №15. P 14. DOI: 10.1186 / s12970-018-0218-y.

35. Casa DJ, Armstrong LE, Kenny GP, O’Connor FG, Huggins RA. Exertional heat stroke: new concepts regarding cause and care // Curr. Sports Med. Rep. 2012. Vol.11, №3. P. 115-23. DOI: 10.1249 / JSR.0b013e31825615cc.

36. McDermott BP, Anderson SA, Armstrong LE, Casa DJ, Cheuvront SN, Cooper L. National Athletic Trainers’ Association position statement: fluid replacement for the hysically active // J. Athl. Train. 2017. Vol.52, №9. P. 877-95. DOI: 10.4085 / 1062-6050-52.9.02.

37. Gastell LM, Stear SJ, Burke Routledge LM. Nutrinional Supplements in Sport, Exercise and Health: An A-Z Guide, 2015. 426 p.

38. Мартинчик А.Н., Баева В.С., Пескова Е.В., Кудрявцева К.В., Денисова Н.Н., Лавриненко С.В., Камбаров А.О., Бадтиева В.А., Никитюк Д.Б. Фактическое потребление жидкости спортсменами высокой квалификации в режиме тренировочного процесса // Вопросы питания. 2018. Т.87, №3. С. 36-44. DOI: 10.24411 / 0042-8833-2018-10029.


Review

For citations:


Denisova N.N., Pogozheva A.V., Keshabyants E.E., Baeva V.S. Food and water-drinking regime in endurance sports. Sports medicine: research and practice. 2018;8(2):37-46. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17238 / ISSN2223-2524.2018.2.37

Views: 923


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2223-2524 (Print)
ISSN 2587-9014 (Online)