Preview

Sports medicine: research and practice

Advanced search

Nutritional habits of athletes in speed-and-strength sports

https://doi.org/ 10.17238/ISSN2223-2524.2018.3.81

Abstract

Speed-and-strength sports differ from other sports because of its short time and very intense physical activity. ^e review provides a literature analysis of the effect of nutrients on the metabolic processes that occur during the occupation of these sports. During the training of athletes generally anaerobic mechanisms of muscular work dominate, so the nutrition of athletes focuses on the consumption of foods with high protein content and essential amino acids. ^e article describes general principles of diet constructing for athletes that should correspond to the basics of optimal nutrition, depend on the period of sport activity (training, competition, recovery), the duration and intensity of physical exertion, etc. Based on the results of recent studies published by domestic and foreign authors, the substantiation of the energy value and the chemical composition of the diet (the content of proteins, fats, carbohydrates, vitamins, macro- and microelements), as well as the formation of diets and drinking regime for highly skilled athletes involved in speed-and-strength sports is given.

About the Authors

N. N. Denisova
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


A. V. Pogozheva
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


E. E. Keshabyants
Federal Research Centre of Nutrition, Biotechnology and Food Safety
Russian Federation


References

1. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. МР 2.3.1.2438-08.

2. Тутельян В.А., Гаппаров M.M., Батурин A.K., Никитюк Д.Б., Орджоникидзе З.Г., Поздняков А.Л. О роли индивидуализации питания в спорте высших достижений // Вопросы питания. 2011. Т.80, №5. С. 78-82.

3. Воробьева В.М., Шатнюк Л.Н., Воробьева И.С., Михеева Г.А., Муравьева Н.Н., Зорина Е.Е., Никитюк Д.Б. Роль факторов питания при интенсивных физических нагрузках спортсменов // Вопросы питания. 2011. Т.80, №1. С. 70-7.

4. Трушина Э.Н., Гаппарова К.М., Мустафина О.К., Чехонина Ю.Г., Никитюк Д.Б., Кузнецов В.Д. Состояние питания и клеточный иммунитет у спортсменов-тяжелоатлетов // Вопросы питания. 2012. Т.81, №3. С. 92-6.

5. Могильный М.П., Тутельян B.A. Особенности организации питания спортсменов // Вопросы питания. 2015. Т.84, №3. С. 42.

6. Yvert T, Miyamoto-Mikami E, Murakami H, Miyachi M, Kawahara T, Fuku N. Lack of replication of associations between multiple genetic polymorphisms and endurance athlete status in Japanese population // Physiol Rep. 2016. Vol.4, №2. Pii: el3003. Epub 2016 Oct 24.

7. Волков Н.И., Олейников В.И. Биоэнергетика спорта. М.: Советский спорт, 2011. 160 с.

8. Арансон М.В. Питание для спортсменов. М.: Физкультура и спорт, 2011. 215 с.

9. Михайлов С.С. Спортивная биохимия: учебник для вузов и колледжей физической культуры. М.: Советский спорт, 2010. 348 с.

10. Кулиненков О.С. Фармакология спорта. М.: Советский спорт, 2011. 192 с.

11. Мартинчик А.Н. Функции питания в спорте: проблемы и пути реализации // Медицина и спорт. 2004. №1. С. 13-6.

12. Борисова О.О. Питание спортсменов. М.: Советский спорт, 2007. 132 с.

13. Олейник С.А. Спортивная фармакология и диетология. М.: ООО «И.Д. Вильямс», 2008. 256 с.

14. Lemon PW. Effects of Exercise on Protein Metabolism // Nutrition in Sport /Maughan, R.M. (Ed). Blackwell Science Ltd., 2000. P. 53-70.

15. Williams MH. Nutrition for Health, Fitness and Sport. 7-th ed. Boston: McGraw-Hill, 2005. 247 p.

16. Азизбекян Г.А., Абрамова М.А., Зилова И.С., Гаппарова К.М., Поздняков А.Л., Никитюк Д.Б. Медико-биологический подход к разработке рационов питания спортсменов-членов женской сборной России по тяжелой атлетике // Вопросы питания. 2012. Т.81,№ 2. С. 68-72.

17. Jager R, Campbell В, Kalman D, Antonio J. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise // Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2017. №14. P. 20.

18. Andersen JL. Muscle, genes and athletic performance // Sci. Am. 2000. Vol. 283. P. 48-55.

19. Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Никитюк Д.Б. Витамины в питании спортсменов // Вопросы питания. 2009. Т.78, №3. С. 67-77.

20. Еликов А.В., Галастян А.Г. Антиоксидантный статус у спортсменов при выполнении дозированной физической нагрузки и в восстановительном периоде // Вопросы питания. 2017. Т.86, №2. С. 23-31.

21. Дзгоева Ф.Х. Питание при занятиях спортом // Ожирение и метаболизм. 2013. Т.2, №35. С. 49-53.

22. Minevich J, Olson MA,Mannion JP, Boublik JH, Mcpherson JO, Lowery RP. Digestive enzymes reduce quality differences between plant and animal proteins: an double-blind crossover study // J Int Soc Sports Nutr. 2015. Vol.12, №1. P. 26.

23. Kuo M, Eckel R.Intramuscular triglyceride synthesis -importance in partitioning muscle lipids in humans // Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017. P. 3.

24. Jeukendrup A. Sport nutrition: an introduction to energy production and performance. M. Gleeson. 2-nd ed. Illinois: Human Kinetics, 2010. 475 p.

25. Kephart WC, Pledge CD, Roberson PA, Mumford PW, Romero МА, Mobley СВ. tte ttree-Month Effects of a Ketogenic Diet on Body Composition, Blood Parameters, and Performance Metrics in CrossFit Trainees: A Pilot Study // Sports. 2018. Vol.6, №1. P. 1. DOI: 10.3390/sports6010001.

26. Раджабкадиев Р.М., Коростелева М.М., Евстратова В.С., Никитюк Д.Б., Ханферян Р.А. L-карнитин: свойства и перспективы применения в спортивной практике // Вопросы питания. 2015. Т.84, №3. С. 4-12.

27. Гаврилова Н.Б., Щетинин Н.П., Молибога Е.А. Современное состояние и перспективы развития производства специализированных продуктов для питания спортсменов // Вопросы питания. 2017. Т.86, №2. С. 100-6.

28. Сейфулла Р.Д., Орджоникидзе З.Г., Орджоникидзе Г.З. Лекарства и БАД в спорте: практическое руководство для спортивных врачей, тренеров и спортсменов. М.: Литтера, 2003. 320 с.

29. Munoz D, Barrientos G, Alves J, Grijota FJ, Robles MC, Maynar M. Oxidative stress, lipid peroxidation indexes and antioxidant vitamins in long and middle distance athletes during a sport season // J Sports Med Phys Fitness. 2017. P. 24.

30. Курашвили В.А. Проблема гидратации у элитных спортсменов // Спортивная медицина: наука и практика. 2015. №1. С. 14-21.

31. Новокшанова А.Л., Ожиганова Е.В. Спортивные напитки: регидратация организма как жизненно важный аспект // Вопросы питания. 2013. Т.82, №6. С. 67-70.

32. Мирошников А.Б., Тарасов А.В. Гидратация вовремя физической активности // Терапевт. 2016. №5. С. 25-27.

33. Мартинчик А.Н., Баева В.С., Пескова Е.В., Кудрявцева К.В., Денисова Н.Н., Лавриненко С.В., Камбаров А.О., Бадтиева В.А., Никитюк Д.Б. Фактическое потребление жидкости спортсменами высокой квалификации в режиме тренировочного процесса // Вопросы питания. 2018. Т.87, №3. С. 36-44. DOI: 10.24411/0042-8833-2018-10029.

34. Desbrow B, Jansen S, Barrett A, Leveritt MD, Irwin C. Comparingthe rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate-electrolyte beverage // Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2014. Vol.39, №12. P. 1366-72. DOI: 10.1139/apnm20140174.

35. Pelly FE, Burkhart SJ, Dunn P. Factors influencing food choice of athletes at international competition events // Appetite. 2017. №121. P. 173-8.

36. Nutrinional Supplements in Sport, Exercise and Health: An A-Z Guide. Burke Routledge, 2015. 426 p.


Review

For citations:


Denisova N.N., Pogozheva A.V., Keshabyants E.E. Nutritional habits of athletes in speed-and-strength sports. Sports medicine: research and practice. 2018;8(3):81-87. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17238/ISSN2223-2524.2018.3.81

Views: 2555


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2223-2524 (Print)
ISSN 2587-9014 (Online)