Preview

Sports medicine: research and practice

Advanced search

Gluthatione system during physical loads and alimentary factor impact on it

https://doi.org/10.17238/ISSN2223-2524.2017.2.39

Abstract

Objective: to evaluate the functioning of gluthatione system (GS) in organism of swimmers during considerable endurance physical loads and to reveal the influence of nutritional factors on these features. Materials and methods: two groups of swimmers were studied. Sportsmen of the first group consumed «Sport nutrition product» (SNP) based on vegetable raw materials, obtained by cryogenic technology in addition to normal diet. In both groups the blood concentrations of reduced gluthatione (RG), oxidized gluthatione (OG), gluthatione reductase, gluthatione transferase, gluthatione peroxidase in blood were analyzed three times as well as parameters of cardio-vascular system and effectiveness of activity were examined. Results: low initial RG level was revealed in blood of swimmers. At the same time, RG/OG ratio was 25% lower than optimal in both groups. Towards the end of the study, the ratio significantly (50%) increased in group of sportsmen consumed SNP. The same dynamics was also observed by analyzing indices of effectiveness of activity and pulse rate. Conclusions: dynamics of examined parameters provided evidence that both intensity of physical load and peculiarities of nutrition status may influence on effectiveness of GS function in swimmers. SNP administration increased the effectiveness of activity, but a maximum effect was postponed and was observed in a month after cancelling of its administration.

About the Authors

S. Kolesov
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


R. Rakhmanov
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


T. Blinova
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


L. Strakhova
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


N. Chumakov
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


Y. Piskarev
ФБУН Нижегородский научно-исследовательский институт гигиены и профпатологии Роспотребнадзора
Russian Federation


References

1. Кручинский Н.Г., Королевич М.П., Стаценко Е.А. Клинико-лабораторные проявления синдрома эндогенной интоксикации у высококвалифицированных спортсменов циклических видов спорта // Здоровье для всех. 2016. №1. С. 16-24

2. Кулинский В.И., Колесниченко Л.С. Система глутатиона. I. Синтез, транспорт, глутатионтрансферазы, глутатионпероксидазы // Биомедицинская химия. 2009. Т.55, №3. С. 255-277.

3. Gutman Jimmy. Glutathione (GSH) - Your Body's Most Powerful Protector. Montreal: Communications Kudo.ca Inc, 2002. 269 р.

4. Witschi A. The systemic availability of oral glutathione // European Journal of Clinical Pharmacology. 1992. Vol.43, №6. Р. 66.

5. Рахманов Р.С., Белоусько Н.И., Груздева А.Е. Состав продукта спортивного питания // Сайт «Free Patent». [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.freepatent.ru/ patents/2533002

6. Переслегина И.А., Габина С.В., Макарова И.Б., Жукова Е.А., Коркоташвили Л.В. Детоксицирующая функция печени по данным фармакокинетики антипирина при заболеваниях органов пищеварения у детей // Эфферентная терапия. 2005. №2. С. 14-17.

7. Карпищенко А.И. Медицинские лабораторные технологии: Руководство по клинической лабораторной диагностике в 2 т. Том 2. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2013. 792 с.

8. Соколова Л.Я. Диагностика и биокоррекция нарушений антиинфекционного гомеостаза в системе «мать-дитя»: книга для практического врача. Нижний Новгород: Изд-во Нижегородской государственной медицинской академии, 2004. 376 с.

9. Кишкун А.А. Руководство по лабораторным методам диагностики. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. 800 с.

10. Мусаханов З.А., Земцова И.И., Станкевич Л.Г., Долгополова В.И. Влияние тиоловых соединений на содержание глутатиона в крови дзюдоистов высокой квалификации // Педагогика, психология и медико-биологические проблемы физического воспитания и спорта. 2012. №12. С. 89-94.

11. Tong T.K., Lin H., Lippi G., Nie J., Tian Y. Serum oxidant and antioxidant status in adolescents undergoing professional endurance sports training // Oxid Med Cell Longev. 2012. Vol.12. P. 39-42.

12. Varamenti E.I., Kyparos A., Veskoukis A.S., Bakou M., Kalaboka S., Jamurtas A.Z., Koutedakis Y., Kouretas D. Oxidative stress, inflammation and angiogenesis markers in elite female water polo athletes throughout a season // Food Chem Toxicol. 2013. №61. Р. 3-8.

13. Бабак О.Я. Глутатион в норме и при патологии: биологическая роль и возможности клинического применения. // Здоров'я Украши. 2015. №1. С. 1-3.

14. Slattery K.M., Dascombe B., Wallace L.K., Bentley D.J., Coutts A.J. Effect of N-acetylcysteine on cycling performance after intensified training // Med Sci Sports Exerc. 2014. Vol.46, №6. Р. 1114-1123.

15. Braakhuis A.J., Hopkins W.G., Lowe T.E. Effect of dietary antioxidants, training, and performance correlates on antioxidant status in competitive rowers // Int. J. Sports Physiol. Perform. 2013. Vol.8, №5. Р. 565-572.

16. Гаврилова Е.А. Биологически активные добавки в системе подготовки сборных команд в хоккее с шайбой // Спортивная медицина: наука и практика. 2015. №1. С. 52-60.

17. Lamprecht M. Antioxidants in Sport Nutrition. CRC Press/ Taylor & Francis, 2015. 299 p. Т. 7. № 2. 2017


Review

For citations:


Kolesov S., Rakhmanov R., Blinova T., Strakhova L., Chumakov N., Piskarev Y. Gluthatione system during physical loads and alimentary factor impact on it. Sports medicine: research and practice. 2017;7(2):39-45. (In Russ.) https://doi.org/10.17238/ISSN2223-2524.2017.2.39

Views: 1097


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2223-2524 (Print)
ISSN 2587-9014 (Online)