Effect of biologically active additives based on the homogenate of drone larvae on microcirculation and metabolism in Nordic skiers
https://doi.org/ 10.17238/ISSN2223-2524.2018.3.88
Abstract
About the Authors
F. B. LitvinRussian Federation
T. M. Bruk
Russian Federation
P. A. Terekhov
Russian Federation
I. A. Prokhoda
Russian Federation
D. B. Nikityuk
Russian Federation
S. V. Klochkova
Russian Federation
References
1. Гаврилова Н.Б., Щетинин М.П., Молибога Е.А. Современное состояние и перспективы развития производства специализированных продуктов для питания спортсменов // Вопросы питания. 2017. Т.86, №2. С. 100-6.
2. Бальхаев И.М., Шантанова Л.Н., Тулесонова А.С. Актопротекторная активность адаптогенов природного происхождения // Сибирский медицинский журнал. 2014. №1. С. 100-3.
3. Morente-Sanchez J, Zabala M. Doping in sport: a review of elite athletes’ attitudes, beliefs, and knowledge // Sports Medicine. 2013. Vol.43, №2. P. 395-411.
4. Thakare V, Patel B. Potential targets for the development of novel antidepressants: future perspectives // CNS neurol disord drug targets. 2015. Vol.14. P. 270-81.
5. Bennett A. Innovation trends in food and beverage filtration applications // Journal Filtration and Separation. 2015. Vol.52. P. 28-33.
6. Liutkevicius A, Speicienè V, Kaminskas A, Jablonskienè V. Development of a functional whey beverage, containing calcium, vitamin D, and prebiotic dietary fiber, and its influence on human health // Journal of Food. 2017. Vol.14, №2. P. 309-16.
7. Донченко О.А., Донченко Н.А., Коптев В.Ю. Особенности применения адаптогенов при наличии и отсутствии стресс-факторов у животных и птиц // Сибирский вестник сельскохозяйственной науки. 2013. №3. С. 95-100.
8. Oliveira B, Vieira da Silva et al. Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies // Trends in Food Science & Technology. 2016. Vol.50, №2. P. 144-58.
9. Yavari A, Javadi M, Mirmiran P. Exercise-induced oxidative stress and dietary antioxidants // Asian. J. Sports Med. 2015. Vol.6, №1. P. 35-40.
10. Panossian A, Wikman G. Effects of adaptogens on the central nervous system and the molecular mechanisms associated with their stress-protective activity // Pharmaceuticals. 2010. №3. P. 188-224.
11. Калинина И.В., Фаткуллин Р.И., Попова Г.С. Биологически активные ингредиенты в разработке пищевых продуктов с адаптогенными свойствами // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотехнологии. 2018. №1. С. 32-9.
12. Szopa A, Ekiert R, Ekiert H. Current knowledge of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. (Chinese magnolia vine) as a medicinal plant species: a review on the bioactive components, pharmacological properties, analytical and biotechnological studies // Phytochem. Rev. 2017. Vol.16, №3. P. 195-218.
13. Ачкасов Е.Е., Машковский Е.В., Безуглов Э.Н. Медико-биологические аспекты восстановления в профессиональном и любительском спорте // Медицинский вестник Северного Кавказа. 2018. Т.13, №1. С. 126-32.
14. Гумеров Т.Ю., Решет О.А. Роль природных адаптогенов при оценке качества напитков спортивного и функционального назначения // Вестник Казанского технологического университета. 2013. №2. С. 219-23.
15. Каркищенко В.Н., Каркищенко Н.Н., Касинская Н.В. Экспериментальная оценка адаптогенной активности препарата «МиоАктив Форсаж» в тесте принудительного плавания // Биомедицина. 2013. №4. С. 70-6.
16. Козырева З.К., Гонтарев С.Н., Козырев К.М. Комплексная восстановительная терапия при хронических гингивитах // Вестник новых медицинских технологий. 2018. Т.25, №1. С. 14-24.
17. Шорманов И.С., Лось М.С., Шорманова Н.С. Применение адаптогенов после резекции почки в условиях печеночной недостаточности // Урологические ведомости. 2017. Т.7, №1. С. 135.
18. Матханов И.Э., Герасименко М.Ю., Агасаров Л.Г. Новое адаптогенное средство «Фитоцент» для санаторно-курортного лечения больных // Вестник новых медицинских технологий. 2017. №4. С. 159-164.
19. Лавриненко С.В., Выборная К.В., Кобелькова И.В., Соколов А.И., Жукова Л.А., Клочкова С.В., Никитюк Д.Б. Использование специализированных продуктов для питания спортсменов в подготовительном периоде спортивного цикла // Вопросы питания. 2017. Т.86, №4. С. 99-103.
20. Бурмистрова Л.А. Физико-химический анализ и биохимическая оценка биологической активности трутневого расплода: Автореф. канд. дисс. Рязань, 1999. 17 c.
Review
For citations:
Litvin F.B., Bruk T.M., Terekhov P.A., Prokhoda I.A., Nikityuk D.B., Klochkova S.V. Effect of biologically active additives based on the homogenate of drone larvae on microcirculation and metabolism in Nordic skiers. Sports medicine: research and practice. 2018;8(3):88-95. (In Russ.) https://doi.org/ 10.17238/ISSN2223-2524.2018.3.88